Caffé napoletano
2020. május 17. írta: BalErika

Caffé napoletano

caffe.jpg 

 A kávénak egész Olaszországban különleges helye van az olaszok életében, de Nápolyban sokkal többet jelent egy finom, forró italnál. Kávéval nyitják és zárják a napot, de közben még megisznak akár 6-8 csészényit is napközben. Szinte soha nem fogyasztják egyedül, a kávé partnert kíván, könnyed csevegést, nevetést, tréfálkozást.  A" La tazzuella 'e caffé" (egy csésze kávé) a nápolyi élet nélkülözhetetlen kelléke, egyik leggyakoribb módja az életörömök megosztásának. A kávénak itt társadalmi funkciója van, elmélyíti a kapcsolatokat, segít elindítani egy nehezen induló beszélgetést, reggel felkészít a munkára, az ebéd után fogyasztva pedig segít a teendőkhöz való visszatérésben. Nápolyban az utcai kéregetők azt kérdezik, felajánlasz-e egy kávét számukra. Ebből a városból ismeri a világ a caffé sospeso-t, a kifizetett, de el nem fogyasztott kávét, amit bárki kikérhet, aki egyébként nem engedheti meg magának,hogy bárban fogyasszon kávét. A hagyomány kezdetei a II. világháború időszakára nyúlnak vissza, akkoriban az utcai kávéárusoknál fizettek be valakinek a kávéjára a nápolyiak, ezzel is kifejezésre juttatva, hogy a kávézás akkor élvezet, ha megosztják valakivel. Amikor megyek, magam is mindig befizetek valakit egy a Port'Alba közeli kis bárban, felírva a keresztnevem a kávézó bejárata melletti táblára.

caffesospeso.jpg

Ha egy nápolyival szóba elegyedünk, inkább előbb mint utóbb, elhangzik az obligát kérdés: ci prendiamo un caffé?  megiszunk egy kávét? Mondanom sem kell, hogy visszautasítani a legnagyobb udvariatlanságok egyike, de amúgy is hülyeség, mert tényleg az egyik legfinomabb ital a világon. Állítólag a sötétebb pörkölés és a körültekintő keverés valamint a forró vízzel való rövidebb idejű találkozás a titka, ami miatt alacsonyabb a koffeintartalma, miközben telt, bársonyos az íze. 

A kávézás szokását egyébként  I. Bourbon Ferdinánd király felesége, Habsburg-Lotharingiai Mária Karolina honosította meg 1700-ban, de a legnagyobb lépést a Cuccumella, a nápolyi kávéfőző feltalálása jelentette 1819-ben, ami lehetővé tette az addigi török infúziós módszer elhagyását.Később pedig a jobbnál jobb presszógépek feltalálása egyengette a caffé napoletano útját a világhírig.

A Nápolyba látogatóknak első állomásként javaslom valamelyik kis kávézót, ahol megihatunk egy valódi nápolyi kávét esetleg egy sfogliatelle vagy más helyi édesség kíséretében. Ám ha eljutunk a kávézásig egy bárban (szigorúan, a pultnál, állva fogyasztva, a baristával és a többi kávézóval csevegve), jó ha tisztában vagyunk néhány dologgal. Először is, ha a barista kirak egy nagy pohár vizet elénk, többnyire szénsavasat, azt igyuk meg, ugyanis azért kapjuk, hogy felkészítsük, megtisztítsuk a szájüregünket, hogy minél teljesebbre és hosszabbra nyújtsuk a kávé élvezetét. Ha már előttünk gőzölög az isteni nedű, lelkileg készüljünk fel arra, hogy az első pillanatban úgy érezzük, odakozmál kezünk, nyelvünk, ajkunk a forró kávéscsészéhez, ugyanis a csészéket melegítik a presszógép alatt; és számítsunk arra is, hogy a barista meg a többi, már rutinos kávéfogyasztó huncut mosollyal vagy épp kaján vigyorral az arcán figyeli szerencsétlenkedésünket a forró csészével és a még forróbb kávéval, mivel ez amolyan turista próbatételnek számít; ám ha nagy levegőt véve, halált megvető bátorsággal felszippantjuk a forró esszenciát, ahogy a magyar ember a kupica pálinkát, nemcsak bebocsátást nyerünk a nápolyi kávéfogyasztók elit társaságába, de az ígért, csodálatos ízélményben is részünk lesz, és még a barista is elimerően biggyeszti ajkait. Másodszor pedig már megúszhatjuk égési sérülések nélkül is ... 

Na jó, elárulom, amit én csak a próbatétel után tudtam meg: úgy tudjuk csökkenteni a forró kávé és csésze okozta sokkot, ha a csésze szélét felhörpintés előtt bekenjük kávéval ott, ahol a szánk hozzáér a csészéhez.

barista_gam.jpg

A barista egyébként a nápolyi társadalom megbecsült és kedvelt figurája:  nincs olyan napszak, amikor ne álldogállnának néhányan a pultjánál egy habos, erős feketére várva. Ő pedig, miközben avatott mozdulatokkal készíti a következő csészéket, cseveg a vendégekkel, nem fogy ki a tréfákból és a történetekből, fejből elmeséli az előző napi meccs minden részletét, emlékszik minden hírességre, aki megfordult a bárban és nevükön szólít minden törzsvendéget. A barista legnagyobb elismerése, ha a kávé megfelel az 5 C szabálynak, azaz elfogyasztása után nápolyi nyelven  eldörmögik a következő mondatot: "Comme ca..o coce chistu café" magyarul " Hogy a f..ba főz ilyen kávét"  ...  :)

2019-ben egyébként a város kezdeményezte az espresso napoletano UNESCO világörökséggé nyilvánítását.

A bejegyzés trackback címe:

https://napolyazenbakonyom.blog.hu/api/trackback/id/tr3315549190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vittorio62 2020.05.25. 23:50:26

AUGURI per il BLOG su Napoli e la sua millenaria storia. A proposito di caffè napoletano, ecco la famosa scena tratta da una commedia di Eduardo De Filippo "Questi fantasmi", dove lui spiega la preparazione del caffè con la vecchia macchinetta napoletana. www.youtube.com/watch?v=cOBMewfqnus
süti beállítások módosítása